6 kenmerken van kredietwaardige bedrijven

Waar moet u op letten bij (nieuwe) klanten als het gaat om kredietwaardigheid? Met welke kenmerken dient u rekening te houden en waar zitten de risico’s?

Het stellen van deze vragen is eenvoudig, maar het antwoord is uitgebreid. In dit blog doorlopen we zes stappen die u dient te zetten om te controleren of uw klant de facturen kan betalen.

1. Omgevingsfactoren
Als eerste is het belangrijk om te kijken naar de omgevingsfactoren van uw afnemer. Het landenrisico speelt hier bijvoorbeeld een rol in (de risico’s in Rusland zijn op dit moment bijvoorbeeld groter dan de risico’s in België).

2. Branche
De ontwikkelingen in de branche waar uw klant actief is spelen een belangrijke rol bij de vaststelling van de kredietwaardigheid. Wanneer een onderneming afhankelijk is van bepaalde grondstoffen speelt de koopkracht bij de leveranciers een belangrijke rol, prijsfluctuaties kunnen van grote invloed zijn op de winstgevendheid. Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar de koopkracht van afnemers, de status van de concurrentie, en eventuele substituut producten.

3. Financiële cijfers klant
Na bovenstaande twee stappen gaat u kijken naar de klant zelf.  Nu komen onder andere de financiële indicatoren aan bod. Kijk kritisch naar de winst- en verliesrekening, de liquiditeit van een onderneming (quick ratio, current ratio en werkkapitaal) en de cashflow.

4. Debiteurenbeheer
Bij stap vier is het belangrijk om te controleren dat uw klanten hun debiteurenbeheer op orde hebben. Wanneer uw klant op tijd betaald krijgt, is de kans groter dat u als leverancier ook op tijd betaald krijgt. 

5. Voorraden
Hoe staat het met voorraden van grondstoffen, half-fabrikaten of eindproducten? Deze kunnen een belangrijk deel uitmaken van het kapitaal van een onderneming. Als u alle bovengenoemde cijfers hebt gecontroleerd, is de vervolgstap om u te verdiepen in de achtergrond en het management van het bedrijf. Denk hierbij aan de bedrijfshistorie, de strategische visie van het bedrijf en de ervaring (of verleden) van het management.

6. Garanties en borgstellingen
Tot slot kunnen er garanties, borgstellingen of zelfs een aansprakelijkheidsverklaring zijn van bijvoorbeeld een moedermaatschappij. Dit kan voor meer zekerheid zorgen, maar dan is het belangrijk om bovenstaande stappen ook te doorlopen ter controle van de moedermaatschappij.

Drie essentiële elementen

Natuurlijk zijn er nog veel meer vragen te stellen wanneer u alles tot in detail wilt weten over de kredietwaardigheid van uw klanten. Om dit allemaal tot op de bodem uit te zoeken is redelijk wat tijd nodig. Daarom kunt u als verkorte versie kijken naar drie essentiële elementen.

  • Is de onderneming winstgevend?

  • Loopt de onderneming risico’s vanwege de bank of andere schuldeisers?

  • Zijn er cashflow problemen in de onderneming waardoor ze hun kortlopende schulden niet kunnen voldoen?

Drie korte vragen die een indicatie kunnen geven over de kredietwaardigheid. Uiteraard vergt dit ook nog wat uitzoekwerk. Dit kunnen wij gemakkelijk van u overnemen met onze kredietwaardigheidscheck. Vul het formulier in en wij doen het uitzoekwerk!

Doe direct een klantencheck

 

Gerelateerde content

9 tips tegen identiteitsfraude

Identiteitsfraude is een relatief onbekende maar snel groeiende vorm van fraude. Persoonsgegevens worden gestolen en misbruikt. Hoe voorkomt u dat u slachtoffer wordt?

6 tips om als ZZPer betaald te krijgen

De meeste ZZP’ers werken als freelancers en maken gebruik van een contractvorm waarbij een bedrijf of een individu zich verbindt om een prestatie te leveren voor een opdrachtgever.

Onderverzekerd, controleer de hoogte van uw limiet

Hoe zorgt u nu dat de limieten afgestemd blijven op uw actuele behoefte?