5 tips om jezelf te beschermen tegen faillissement van je afnemers in 2016

De nieuwskoppen over grote faillissementen zijn vandaag de dag nog steeds harde realiteit. Grote merken, bekende namen, gaan verloren.

In 2016 wordt verwacht dat nog een aantal grote namen zal volgen. Vele toeleveranciers zijn de dupe.

  • Niet betalende afnemers veroorzaken kwart faillissementen
  • Weet met wie je zaken doet
  • Zorg voor financiële zekerheid

Wist je dat 25 procent van de faillissementen veroorzaakt wordt door niet betalende afnemers? Vooral de kleinere leveranciers hebben het zwaar en komen door een faillissement van één van hun grote afnemers vaak zelf in de financiële problemen.

Als leverancier is het belangrijk om jezelf hiertegen te beschermen. Helemaal voorkomen is niet mogelijk maar je kunt de risico's wel aanzienlijk beperken. Hoe?


Pointing at a tablet

 

 

1) Weet met wie je zaken doet
Zorg dat je voldoende inzicht hebt in de financiële situatie van je afnemers en blijf dit monitoren. Op deze manier kun je financiële schade voorkomen door tijdig in te grijpen.

2) Beperk de betalingstermijn
Door korte betalingscondities af te spreken worden je rekeningen eerder betaald en heb je tijdig inzicht in achterstallige betalingen.

3) Doe een follow-up
Neem na levering contact op met je afnemers en controleer of de levering en de factuur goed zijn ontvangen.

4) Ga tijdig over op incasso
Indien je afnemers niet betalen dan is het belangrijk dat je op tijd het incasso overdraagt.

5) Mocht betaling toch uitblijven, zorg dan voor financiële zekerheid
Door jezelf te verzekeren word je financieel gecompenseerd als je afnemer niet betaalt. Daarnaast krijg je vooraf inzicht in de financiële situatie van je afnemers en wordt het incassoproces voor je verzorgd.

Gerelateerde content

5 tips bij telefonisch aanmanen

Bij een achterstallige betaling van een klant is het altijd goed om een herinnering en aanmaning per e-mail of post te versturen, maar bellen werkt vaak nog beter.

Hoe herkent u een spookfactuur?

Iedere ondernemer krijgt er wel eens mee te maken, een spookfactuur. Dit zijn facturen voor producten en diensten die u nooit hebt afgenomen.

Onderverzekerd, controleer de hoogte van uw limiet

Hoe zorgt u nu dat de limieten afgestemd blijven op uw actuele behoefte?

Disclaimer

Elke publicatie die beschikbaar is op of vanaf onze websites, zoals, maar niet beperkt tot webpagina's, rapporten, artikelen, publicaties, tips en nuttige content, blogs, infographics, video's (hierna ‘Publicatie’) wordt louter ter informatie verstrekt en is niet bedoeld als beleggingsadvies, juridisch advies of enige aanbeveling aan de lezer(s) met betrekking tot specifieke transacties, investeringen of strategieën. Lezers zijn zelf verantwoordelijk voor het nemen van commerciële en andere beslissingen omtrent de verstrekte informatie. Hoewel Atradius al het noodzakelijke heeft gedaan om te verzekeren dat de informatie in enige Publicatie verkregen is van betrouwbare bronnen, kan Atradius niet verantwoordelijk gesteld worden voor fouten of omissies, of voor de resultaten verkregen door gebruik van deze informatie. Alle informatie in enige Publicatie wordt gegeven ‘zoals ze is’, zonder garantie op volledigheid, accuraatheid, tijdsgebondenheid, of op de resultaten verkregen door gebruik van de publicatie, en zonder garantie van enige soort, uitdrukkelijk of geïmpliceerd. In geen geval zal Atradius, haar gerelateerde partners of corporaties, of de partners, agenten of werknemers hiervan verantwoordelijk gesteld kunnen worden voor enige genomen beslissing of actie die zij zouden nemen op basis van de in enige Publicatie verstrekte informatie, of voor enig verlies van kansen, winstderving, productieverlies, omzetverlies of gevolgschade, speciale of soortgelijke schade van welke aard dan ook, zelfs wanneer de lezer in kennis is gesteld van de mogelijkheid van dergelijke verliezen of schade.